Çatı katı kullanımı kime aittir?
APARTMAN ÇATILARI KANUN VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Çatı katı ev kiralanır mı?
Diğer bir ifadeyle; KMK’nın 45. maddesine göre; ortak yer ve tesislerin kiralanması, kat maliklerinin tamamının oy birliği ile alacağı kararla mümkündür.
Çatı katı yapmak yasal mı?
Çatının inşası mimari projede değişiklik gerektirdiğinden, bu, kat maliklerinin kararıyla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir: “Ortak alanların konusu sözleşmeyle belirlenebilir.
Kiracılar oy kullanabilir mi?
Kiracı yaşam alanını kullandığı için hem yönetimde hem de kendi yaşam alanında söz sahibidir. Ancak kiracılar genel kurula katılamazlar. Kiracı yalnızca ev sahibinin izniyle oy kullanabilir.
Çatı tamir masrafını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, binanın ortak alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu kanuna göre, tüm kat maliklerinin çatı yalıtımını ortak kullanma hakkı vardır ve çatı onarım ve yenileme masrafları, tüm bina sakinleri tarafından, mülkiyet paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Çatı katı için izin gerekir mi?
Herhangi bir izin gerekmiyor.
Çatı katı yasak mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanlardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Kapıcı dairesini kiraya vermek suç mu?
Oylamaya bir kişi bile karşı çıkarsa daireyi kiralama hakkı kaybedilir. Ancak daireyi kiralamak yasadışıdır ve mülkiyet haklarının ihlalini oluşturur. Kira şantiye yöneticisine devredilirse tüm maliklerin imzası da gerekir.
Kiracı ortak garajı kullanabilir mi?
Kira sözleşmesine dayanarak daire sahibinin bağımsız bölümünü kullanan kiracı, ortak alanlardan da yararlanma hakkına sahip olduğundan, kiracının otopark alanını kullanmasından mahrum bırakılamaz.
Çatı katı yapmanın cezası nedir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesinde, yapı ruhsatı almadan yapı yapan veya yaptıran ya da ruhsata aykırı davranan kişiye kaçak yapı yapma suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği hükme bağlanmıştır.
Çatı katı kattan sayılır mı?
Penthouse daireler için yasal uygulama Kat Mülkiyeti Kanunu’nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK’nın 4. maddesine göre çatı, ana gayrimenkulün mutlak ortak alanıdır. Başka bir deyişle: çatı, apartman maliklerinin ortak kullanım alanlarının bir parçasıdır ve tüm apartman malikleri çatıdan sorumludur.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Kiracılar kat malikleri toplantısına katılabilir mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31. maddesine göre apartman toplantılarına katılabilirler. Ancak oy kullanamazlar. Apartman toplantılarına katılarak kiracılar toplantıların gündemini ve alınan kararları öğrenebilir, görüş ve önerilerini yönetime sunabilirler.
Ev sahibi kiradaki evini kontrol edebilir mi?
Hayır, ev sahibi kiracının izni olmadan evi göremez. Evi satmak veya kiralamak için ev sahibi randevu almalı ve kiracı için uygun bir zamanda evi göstermelidir. Kiracı izni olmadan eve girmek yasaktır.
Kiracılar aidata itiraz edebilir mi?
Özetle, kiracıların kira sözleşmesindeki hukuka aykırı hükümlere veya aşırı gerekliliklere itiraz etme hakkı vardır; ancak aidat ödeme zorunluluğu gibi kira sözleşmesinin şartlarına uygun hususlara itiraz etme hakkı yoktur.
Çatı katı binanın ortak kullanım alanı mıdır?
Çatı katı ortak bir oda mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, ortak odalardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı, mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik, daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Çatı dubleks dairelerde çatı masrafı kime aittir?
Merhaba. Tapunuz bir apartman dairesine aitse ve çatıya erişim sadece dairenizden sağlanıyorsa, onarım maliyeti sizin sorumluluğunuzda olacaktır (eğer çatı sızıntısı sadece sizi etkiliyorsa). Ancak, sızdıran çatı doğrudan diğer daireleri etkiliyorsa, sorun apartman yönetiminin dikkatine sunulmalıdır.
Çatı katının tapusu olur mu?
2-) En üst kattaki ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir mi? Evet, bu binalar da yapı kayıt belgesi alınarak tüm maliklerin onayıyla kat mülkiyetine dönüştürülebilir.
Tapuda çatı katı ne demek?
Penthouse, genellikle bir binanın, sitenin veya otelin en üst katında bulunan geniş, iyi döşenmiş bir dairedir.