Tecahülüarif ne demek TDK?
Tecahül-ü arif, kelime anlamı olarak “görmezden gelmek” demektir. Bilinen bir şeyi önemsememek veya bilgiyi görmezden gelmeye Tajahul-u Arif denir.
Teessür etmek ne demek?
1. Üzülme, üzülme, üzüntü, keder: İlk defa hastaneye benimle gelen arkadaşım şaşkınlık ve keder içindeydi (Peyâmi Safâ). Bu fırtınaların etkileri harem çevresinde huzursuzluk yaratırken evdeki eğlenceyi de bozdu (Sâmiha Ayverdi).
Bilmemezlikten gelmek ne demek?
“Cehalet” ifadesi, halk arasında, hakkında bilgi sahibi olunan bir konudan habersizmiş gibi davranmak anlamında yaygın olarak kullanılır. Bu ifade aynı zamanda ilgisizlik, cehalet ve aldırmazlık anlamında da kullanılır.
Tecahülüarifden gelmek ne demek?
Tecahül-i arif (Osmanlı: تجاهل العارف), bilinen bir konunun, şakaya dayalı olarak, şiir ve nesirde, bilinmiyormuş gibi anlatılmasıdır. Cahillik görüntüsü, belirli bir amaçla ve mizahi bir şekilde yapılır. Bu nedenle sanatçı, muhatabına cevabını bildiği soruları sorar.
Tecahülüarif nedir örnek?
Örnek 1: Güneşin bir daha asla doğmayacağını mı düşünüyorsunuz? (Eserin yazarı, güneşin burada tekrar doğacağını elbette biliyor, ancak bu soruyu sorarak cehalet işliyor. Başka bir deyişle, yazarın aslında söylemek istediği şey, bir daha iyi günlerin olmayacağıdır.) 8 Mayıs 2023
Müphemdir ne demek?
Kelime Anlamı: Belirsiz kelimesi, anlamı belirsiz veya muğlak olan bir şeyi ifade eder. Bu kelime genellikle belirsiz veya açıkça anlaşılmayan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Köken: “Belirsiz” kelimesi Arapça kökenlidir.
Mütemadi ne demek TDK?
Anlamı: “Sürekli” sürekli, aralıksız, kesintisiz veya düzenli olarak gerçekleşen bir şeyi ifade eder.
Tenasür ne demek?
Anlamı: Kavram kelimesi, canlı organizmaların eşeyli üreme veya üreme sürecini ifade eder. Bu terim, canlıların nesillerini devam ettirmek için eşeyli üreme eylemini ifade eder. Üreme, türlerin yayılması ve yeni bireylerin ortaya çıkması için temel bir biyolojik süreçtir.
Bilip’de bilmezlikten gelmek nedir?
TECAHÜL-İ ARİF: *Herkesin bildiği bir gerçeği, sanki hiç bilmiyormuş gibi, ince bir anlam meydana getirmek için anlatmak. *Şairin çok iyi bildiği bir şeyden, sanki bilmiyormuş gibi söz etmesidir.
Görmezlikten gelmek ne anlama gelir?
ѻ Göz yummak – Göz yummak (görmezden gelmek): Görmezden gelmek: Bütün kusurlarına göz yumardı (Ömer Seyfeddin). Kaç kötü göz görmeyerek kör olabilir (Cenap Şahâbeddin). Gözyaşlarımı görmezden gelip gitti (Kerime Nâdir).
Başkanlık nedir bulmaca?
Genellikle, kare veya kanca bulmacaları da dahil olmak üzere birçok farklı bulmaca arasında, “başkanlık” kelimesinin adında yedi harfli bir kelime öne çıkar. Bu bağlamda, 7 harfle kullanılabilecek cevap “Riyaset” kelimesidir.
Hüsnütalil arif sanatı nedir?
Bir olayın veya olgunun kendisini veya ortaya çıkışını, gerçekliğinden başka nedenlere bağlamayı amaçlayan edebî sanat. Edebî ilkeler ve edebî sanatlarla ilgili anlam, ifade ve beyitleri içeren bir ilim dalıdır. Beyân ilminde, iki veya daha fazla şeyin ortak bir özelliğe sahip olduğunu ifade eden bir terimdir.
Teessüfle ne demek?
Kelimenin TDK sözlüğünde güncel karşılığı nedir? Cevap: Yazıklar olsun sana!
Ey Haki Kerbela nedir ol sebz?
Hüsnî’nin şu beyti, tejahül-i ârif’in azarlama maksadıyla kullanılmasına bir örnektir: “Ey Kerbela’nın hakkı ne, sei sebz james / Bu mu ağıtçıların resmî âdeti?” Şair, baharla birlikte yeşeren Kerbela topraklarını görünce, Muharrem matemlerine kayıtsız kaldığı için orayı kınar.
Tecahül ne demek Osmanlıca?
Arapça’da “görmezden gelmek” anlamına gelen chl kökünden gelen tajāhul تجاهل kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Tafsilat ne demek TDK?
Tafsil kelimesinin sonuna -at eki eklenerek oluşturulan Tafsilat kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Bir şeyi hiçbir ayrıntıyı atlamadan bütün yönleriyle araştırmak ve açıklamak Tafsil olarak adlandırılır. Tafsilat bu kelimenin çoğul halidir.
Cinas nedir TDK?
Aynı şekilde yazılan ve okunan, ancak anlamları farklı olan iki sözcüğü bir arada kullanma sanatıdır.
Tecahülüarif neden kullanılır?
Tecâhülü’l-ârif, bilinen bir konunun şiir veya nesirde sanki bilinmiyormuş gibi ifade edilmesidir. Sanatçı, muhatabına bildiği konular hakkında sanki o konuyu bilmiyormuş gibi sorular sorarak konuşmasına incelik katar. Bu terimi ilk kullanan kişi İbnü’l-Mu’taz’dır.